Οι αντιδράσεις για την ταινία «Τελευταίος Πειρασμός»: «Ο λαός απαιτεί η ταινία να καεί»

Share

«6-6-6, Ιούδα είσαι σέξι».

«Δεν αποχωρούμε αν δεν αφοριστούμε»

Η κινηματογραφική μεταφορά από τον Μάρτιν Σκορσέζε του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Τελευταίος Πειρασμός», δεν βρήκε εύκολα τον δρόμο για τις αίθουσες. Ο Μάρτιν Σκορσέζε βρήκε την ευκαιρία να τακτοποιήσει με την ταινία αυτή τους δικούς του ανοιχτούς λογαριασμούς με την καθολική παιδεία του. Γυρίστηκε στο Μαρόκο μέσα σε 3 μήνες, με μπάτζετ μόλις 7 εκατ. δολάρια. Ιησούς, ο Γουίλεμ Νταφόε. Ιούδας ο Χάρβεϊ Καϊτέλ. Μαγδαληνή η Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Σαούλ/Παύλος ο Χάρι Ντιν Στάντον, Πόντιος Πιλάτος ο Ντέιβιντ Μπόουι (αρχική επιλογή ήταν ο Στινγκ). Το καταπληκτικό σάουντρακ ήταν του Πίτερ Γκάμπριελ – κυκλοφόρησε σε άλμπουμ υπό τον τίτλο «Passion» τον 1989 και κέρδισε Γκράμι το 1990.

Αντιδράσεις

Στην Αμερική, ο μεθοδιστής ιερωμένος Ντόναλντ Γουίλντμον επικεφαλής του Συνδέσμου Αμερικανικών Οικογενειών, απέστειλε 2,5 εκατ. επιστολές διαμαρτυρίας (ασύλληπτος αριθμός καθώς μιλάμε για προ e-mail εποχές) και πλήρωσε για σποτ εναντίον της ταινίας σε 700 ραδιοσταθμούς και πάνω από 50 τηλεοπτικά κανάλια. Στην Ιταλία, οι χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν να εμποδίσουν την προβολή του «Τελευταίου Πειρασμού» στο Φεστιβάλ Βενετίας και ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι (του γνωστού «Ιησού από τη Ναζαρέτ») αποκάλεσε την ταινία «επιβλαβή για το πρόσωπο του Χριστού, που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο φθηνής φαντασίας». Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέσυρε από το φεστιβάλ τη δική του ταινία, «Il Giovane Toscanini».

Στις 12 Αυγούστου, ημέρα πρεμιέρας της ταινίας σε εννέα μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής, 10.000 φανατικοί χριστιανοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα στούντιο της εταιρείας Universal, ενώ η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ κάλεσε με ανακοίνωσή της τα 53 εκατ. των Αμερικανών καθολικών να μποϊκοτάρουν το φιλμ και τον Σκορσέζε. Κανείς βέβαια δεν πήγε να «σπάσει» κινηματογράφους.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την απαγόρευση της προβολής του «Τελευταίου Πειρασμού», για να εισπράξει την άρνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη φοβερή ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σωτήρη Κωστόπουλου «Σοσιαλισμός και λογοκρισία δεν συμβιβάζονται». Στις 11 Οκτωβρίου αποφασίστηκε να προβληθεί η ταινία σε 7 αίθουσες και όχι σε 13, όπως ήταν η αρχική σκέψη, για να μην στηθεί… ενέδρα στους ανθρώπους που μεταφέρουν τις κόπιες από αίθουσα σε αίθουσα. Έτσι ο κάθε κινηματογράφος θα είχε τη δική του αποκλειστική κόπια της ταινίας, ενώ θα περιφρουρούταν από ειδικές δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία του κοινού και της ίδιας της αίθουσας. «Τυχεροί» κινηματογράφοι θα ήταν οι Όπερα, Αθήναιον, Αθηνά, Έμπασσυ, Τροπικάλ, Νανά και Ααβόρα.

Επεισόδια

Και φτάνουμε στην Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 1988, ημέρα της πρεμιέρας. Τα πρώτα σοβαρά επεισόδια άρχισαν έξω από τον κινηματογράφο Όπερα, όπου 500 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην Ακαδημία πριν από την παράσταση των 16:15. Δεν ήταν εξοπλισμένοι μόνο με εικόνες, φυλλάδια και σταυρούς, αλλά και με… ξυράφια και μαχαίρια. Κάποιοι από αυτούς αγόραζαν εισιτήριο για να μπουν να δουν την ταινία, προκειμένου να… κάνουν σαμποτάζ. Μέχρι τις 16:10 είχαν κοπεί περίπου 450 εισιτήρια. Είναι η ώρα που οι «πιστοί» ορμούν προς τη στοά όπου βρίσκεται η είσοδος του Όπερα, σπάζοντας την αλυσίδα των ελάχιστων αστυνομικών που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν. Σταυροί και εικόνες εκτοξεύονταν στην τζαμαρία του κινηματογράφου, οι θεατές έτρεχαν πανικόβλητοι προς την αίθουσα ή προς την έξοδο κινδύνου, και πριν οι αστυνομικοί προλάβουν να κατεβάσουν τα ρολά, κάποιοι από το πλήθος κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και έπιασαν δουλειά. Έσχισαν κάπου 30 καθίσματα, την αυλαία και την οθόνη. Στις 16:30 μπαίνουν στον κινηματογράφο τα ΜΑΤ και εκκενώνουν την αίθουσα.

Το δικαστήριο

Η πρώτη εβδομάδα προβολών του «Τελευταίου Πειρασμού» στην Αθήνα -ουσιαστικά σε μόλις 4 αίθουσες- έκλεισε με πληρότητα 100% και 50.000 εισιτήρια. Το σόου την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερόταν στα δικαστήρια, όπου θα εξεταζόταν η αίτηση 8 παραεκκλησιαστικών οργανώσεων για άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της προβολής της ταινίας, μέχρι να εκδικαστεί η μήνυση εναντίον της εταιρείας που την εισήγαγε στη χώρα μας. Παρά το κρύο και τη βροχή, οι… Σκορσεζομάχοι συγκεντρώνονταν για ώρες πολλές στην Ευελπίδων, με τις εικόνες, τους σταυρούς και τα συνθήματά τους. Ο στόχος τους επετεύχθη στις 15 Νοεμβρίου, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων, έκανε δεκτή την αίτησή τους, και με απόφασή του σταμάτησαν το ίδιο απόγευμα οι προβολές στους κινηματογράφους. Μαζί με την προβολή της ταινίας στις αίθουσες απαγορεύτηκε και η διάθεσή της με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, δηλαδή ως βιντεοκασέτα. Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων, πολλά βιντεοκλάμπ διέθεταν παράνομα τη βιντεοκασέτα προς ενοικίαση. Το 2003 κυκλοφόρησε σε DVD στην Ευρώπη και σύντομα έγινε διαθέσιμη προς αγορά ή ενοικίαση και στη χώρα μας.


Share