Ο Μέγας Αλέξανδρος Την Κυριακή 30/05 μαζί με τον ΠΟΛΙΤΗ

Share

«Στους κατώτερους σου να μην είσαι άγριος και δεσποτικός, μα καλός και πράος. Στους ανώτερους σου να μην είσαι περίφοβος η κόλακας, μα ατρόμητος και τίμιος».

Ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά, που αναφέρεται στη ζωή του Αλεξάνδρου, από την ημέρα που δάμασε το Βουκεφάλα μέχρι το θάνατό του, στις όχθες του Ευφράτη.

Πληροφορίες για τη συγγραφή

Γράφεται – πιθανόν – το 1940 στην Αίγινα, για βιοποριστικούς λόγους· ο Φάνης Ι. Κακριδής πάντως τοποθετεί τη συγγραφή στα χρόνια 1914-1922. Δημοσιεύεται αρχικώς με τον τίτλο Στα χρόνια του Μεγαλέξανδρου, αλλά στο Υπόμνημα που υποβάλλει για την υποψηφιότητά του στην Ακαδημία Αθηνών (1945), ο Καζαντζάκης το σημειώνει με τον τίτλο Στον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκδίδεται αυτοτελώς με τίτλο Μέγας Αλέξανδρος.

Το 1978 θα εκδοθεί για πρώτη φορά το παιδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη με τον τίτλο “Μέγας Αλέξανδρος”. 

Πραγματεύεται φυσικά την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έλληνα που κατέκτησε τον κόσμο, και είναι γραμμένο για παιδιά αλλά και ενήλικες. 

Είναι ένα ψυχαγωγικό αλλά και διδακτικό βιβλίο. Ο Κρητικός συγγραφέας αναπλάθει την ιστορία του Μακεδόνα Βασιλιά, από την εποχή που γνώρισε και δάμασε τον Βουκεφάλα έως το τέλος του.

«Ήταν η 13η Ιουνίου. Κατά το βράδυ ο Αλέξανδρος έκλεισε τα μάτια και δεν τ’ άνοιξε πια ποτέ», γράφει ο Καζαντζάκης για το τέλος του ήρωα. Το έργο κεντρικό ήρωα τον Αλέξανδρο και σιμά του είναι ο ομογάλακτος αδελφός του, ο Στέφανος. Θα διαβάσουμε και για τον Ηφαιστίωνα. 

Ο Καζαντζάκης θα περιγράψει με την μοναδική του πέννα για τα όμορφα τοπία της Ανατολής, θα μιλήσει για τον χρυσό αιώνα του Περικλή και για την διαφορά των Ελλήνων με τους Βαρβάρους. 

Ο Μέγας Αλέξανδρος θα εκπληρώσει την αποστολή που του είχαν αναθέσει οι θεοί. Ο Μέγας Αλέξανδρος που στηρίχτηκε σε δυο ισχυρά “θεμέλια” του κόσμου, τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, τα κατάφερε. 

Σ’ ένα μάθημα με τον μεγάλο δάσκαλο Αριστοτέλη του είχε πει ο νεαρός Αλέξανδρος: «Χρειάζεται ένας μεγάλος αρχηγός να βάλει τάξη στην αναρχία. Να σμίξει όλες τις ψυχές της Ελλάδας, να μαζέψει απ΄όλες τις πολιτείες στρατό, να τον γυμνάσει καλά και να κινήσει».

«Από τη γέννησή του το 356 π.Χ. έως τον θάνατό του στα 323 π.Χ., όταν δεν ήταν παραπάνω από 33 ετών, περνά η ζωή τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιου τού Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Αφ’ ότου ο πατέρας του ένωσε την Ελλάδα, ο Αλέξανδρος ήξερε ποια όφειλε να είναι η δική του αποστολή: να κατακτήσει την Ασία και να φέρει την ελευθερία των Ελλήνων μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
»Για να το καταφέρει, ο Αλέξανδρος στηρίζεται σε δυο ρωμαλέα θεμέλια: τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη. Ο πρώτος τού ενσταλάζει τον ηρωϊσμό, που του είναι απαραίτητος για να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα και για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους χωρίς φόβο· ο δεύτερος τον βοηθάει να μορφωθεί με σωφροσύνη και σοφία, δυο αρετές που ο νεαρός Αλέξανδρος καλλιέργησε όχι χωρίς προσπάθεια. Κρατώντας αυτούς τους δυο άξονες, τη σοφία και τον ηρωϊσμό, ο Καζαντζάκης επεξεργάστηκε τον βίο τού Αλεξάνδρου και των συντρόφων του, αναδημιουργώντας τα πρωτόγνωρα τοπία που θάμπωσαν τα μάτια των Δυτικών, τις μάχες για εξουσία και τη φιλοδοξία για πλούτη, και κατά βάθος, το καθαρό, ατόφυο ιδανικό τού Αλεξάνδρου να εκπληρώσει την αποστολή που του εμπιστεύτηκαν οι θεοί.
»Οι νέοι θα συναντήσουν στις σελίδες αυτές έναν ίσο τους. Ο Αλέξανδρος είναι κάποιος που ήξερε να προσφέρει τη ζωή του για ένα υψηλό ιδανικό, που πολέμησε ενάντια στην ευτέλεια και τη μικρότητα τής ανθρώπινης φύσης, όχι πάντα νικηφόρα, αλλά τελικά, και σ’ αυτό έγκειται η μεγαλοσύνη του, έδωσε τη νιότη του με αντάλλαγμα έναν ηρωϊκό και ένδοξο αγώνα.»

(Από την αργεντίνικη έκδοση Niko Kazantzakis, “Alejandro el Grande”, Ediciones Carlos Lohle, Buenos Aires – Argentina 1983)


Share