Ταξιδεύοντας: Ιταλία – Αίγυπτος – Σινά – Ιερουσαλήμ – Κύπρος – ο Μοριάς. Την Κυριακή 23/05 μαζί με τον ΠΟΛΙΤΗ

Share

«Η Κύπρος είναι η αληθινή πατρίδα της Αφροδίτης. Ποτέ δεν είδα νησί µε τόση θηλύτητα, ποτέ δεν ανάπνεψα αέρα τόσο γιοµάτο µ’ επικίνδυνες, γλυκύτατες συμβουλές. Αλαφρή κάρωση µε κυριεύει, νύστα και γλύκα, και το δειλινό, όταν πέσει ο ήλιος και φυσήξει από τη θάλασσα το αλαφρό αεράκι και σαλέψουν λίγο, δεξά ζερβά, τα µικρά καΐκια και ξεχυθούν στην παραλία τα µικρά παιδιά µε το γιασεµί στο χέρι, η καρδιά µου ξεζώνεται και παραδίνεται σαν την Πάνδηµη Αφροδίτη. Ό,τι αλλού σπάνια, σε στιγµές νάρκης, αισθάνεσαι, εδώ το ζεις ακατάπαυτα, το νιώθεις αργά, βαθιά να σε διαπερνάει, σαν τη μυρωδιά του γιασεμιού’

Ο Νίκος Καζαντζάκης συνδέθηκε και με την Κύπρο, την οποία και επισκέφθηκε μία φορά το 1926.

Πιο πριν, όπως προκύπτει από μια επιστολή του ημερομηνίας 27 Ιουνίου 1912 (δημοσιεύθηκε στο βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκη Νῖκος Καζαντζάκης, ὁ  Ἀσυμβίβαστος), ο συγγραφέας διαπραγματευόταν με παράγοντες της Κύπρου, προκειμένου να έγραφε ένα βιβλίο για τα δημοτικά σχολεία του νησιού (την ίδια εποχή είχε γράψει σχολικά βιβλία για τα ελληνικά δημοτικά σχολεία της Κωνσταντινουπόλεως, κατά παραγγελία του οικουμενικού πατριαρχείου). Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους, οι αναφερόμενες από τον ίδιο διαπραγματεύσεις του με τους Κυπρίους δεν προχώρησαν. Το 1926 ο Νίκος Καζαντζάκης επεσκέφθη την Κύπρο, όπου παρέμεινε για ένα σχετικά σύντομο διάστημα, κατά το οποίο όμως περιόδευσε το νησί. Τις σύντομες, αλλά ενθουσιώδεις και μεστές εντυπώσεις του από την επίσκεψη αυτή, περιέλαβε σ’ ένα από τα ταξιδιωτικά του βιβλία, που φέρει τίτλο Ταξιδεύοντας: Ἰταλία – Αἴγυπτος – Σινᾶ – Ἱερουσαλήμ -Κύπρος – Ὁ Μοριᾶς. Κατά την εποχή αυτή γνωρίστηκε με αρκετούς Κυπρίους. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ευγένιος Ζήνων. Άλλος ήταν ο Νικόλας Κλ. Λανίτης ο οποίος και είχε τότε χαρίσει στον μεγάλο συγγραφέα ένα μικρό αρχαίο πήλινο ειδώλιο της θεάς του νησιού, της Αφροδίτης.

Διαβάστε αναλυτικά για την επίσκεψή του στην Κύπρο στην ιστοσελίδα www.polignosi.com

Τα ταξίδια του

Πόσο διαφέρουν οι άνθρωποι από τόπο σε τόπο; Πόσο μοιάζουν με τους αλλοεθνείς τους; Χώρες, τοπία, πολιτισμοί, λαοί, κοινωνίες, άτομα, ιστορία, τέχνες, γράμματα: τι πλούτος και τι πηγή έμπνευσης για μια καρδιά ζωντανή, για ένα νου διεισδυτικό, για μια ψυχή ανήσυχη και ευαίσθητη, όπως του Νίκου Καζαντζάκη! Ο συγγραφέας που απερίφραστα «ομολόγησε» πως οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του υπήρξαν «τα ταξίδια και τα ονείρατα», απλώνει μπροστά μας ένα πολύχρωμο, πολύεδρο μωσαϊκό εμπειριών, περιγραφών και ερμηνειών, που αβίαστα -αλλ’ όχι ανάλαφρα- μας ταξιδεύει στον κόσμο, γύρω μας και μέσα μας. «Νίκος Καζαντζάκης: η πεμπτουσία τού πνεύματος σε σύνθεση με το πάθος. Έχουμε εδώ τον απολογισμό των ταξιδιών τού λαμπρού μυθιστοριογράφου, το 1926 και 1927, στην Ιταλία και στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και συνεντεύξεων με τον Μουσολίνι και τον Καβάφη, τον ονομαστό Έλληνα ποιητή τής Αλεξάνδρειας. ʼμεσα, αυθόρμητα, εμποτισμένα με μια προφητική έκτη αίσθηση, αυτά τα στιγμιότυπα και οι σχολιασμοί τους καταδεικνύουν τις ρίζες τής αλησμόνητης μυθοπλασίας που καθιέρωσε τον συγγραφέα τούΖορμπά, του Τελευταίου Πειρασμού και της Αναφοράς στον Γκρέκο ως έναν από τους γίγαντες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το Ταξιδεύοντας είναι η “στοιχειωτική” κληρονομιά ενός μοντέρνου Οδυσσέα, ένα υπόδειγμα για τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητεί την ψυχή του.»

Με την απλή συμμετοχή σας στο POLL κερδίστε δωρεάν 3μηνη συνδρομή στην Premium έκδοση της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ για να διαβάζετε κάθε πρωί στις 6 σε PDF την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, κείμενα-αναλύσεις και τα περιοδικά Capuccino TV Guide και Χρονικό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί την Κυριακή 23/05 μαζί με τον ΠΟΛΙΤΗ στην τιμή των 6,90.

Μπορείτε να το παραγγείλετε και online μέσω της ιστοσελίδας premium.politis.com.cy


Share